Anti Sıkıcı Çalışma Yöntemi
Flash kartlar klasik çalışma araçlarından biridir çünkü beynimizin en etkili şekilde öğrendiği uygulamalardan biri olan “aktif hatırlama yolu” ile çalışırlar.
Bir çoğumuz bu kartları ezber kartları olarak da biliriz. Tam anlamıyla ezber kartı olarak adlandırılması yanlış olsa da kısa ama akılda kalması zor formüller, yabancı kelimelerin türkçe anlamları ya da tarihleri öğrenirken flash kartları çok sık kullanırız. İnsanların flash kartlar hazırlarken ve okurken yaptıkları hatalardan bazıları şunlardır:
- Onları yalnızca ezber ezberleme kaldıracak şekilde hazırlama
- Gerçek halinden uzak ve karmaşık kartlar oluşturma (örneğin kağıda fıstıkçı şahap yazmak ya da vava-i vakvakiye yerine ördek olayı yazmak gibi.)
- Flash kartlarını aşırı kullanmak veya farklı bir araç veya çalışma yöntemi daha etkili olacağı zaman kullanmak
Kısacası flash kartları doğru konu için, doğru sıklıkta ve doğru şekilde kullandığımızda bize aşırı yardımcı olabilirler. Bu yazıda, flash kartları kullanmanın en iyi 7 yolunu hep birlikte gözden geçirelim.
- Kendi Flash Kartlarınızı Yapın
Birçok kişi flash kartları topluca hazırlıyor veya başka arkadaşlarıyla paylaşıyor. Herkesin öğrenme şekli ve hızı kendine has. Bu nedenle kendi flash kartlarınızı hazırlamanız size daha çok yardımcı olacak ve bir ezberden ziyade sizin anlayabileceğiniz ve aklınıza kazıyabileceğiniz şekilde çalışabilecek.
Yeni bilgiyi alın, beyninizde onu bir süzün iyice bir düşünün ve bu bilgiyle yeni şeyler yaratın. Mesela kendi cümlelerinizle, resimlerinizle bu bilgiyi tekrar açıklayın.
- Resim ve Kelimeleri Karıştırın
Kartlarınıza resim eklemek onları daha unutulmaz kılabilir. Bilişsel psikolojide, insanların görüntüleri nasıl hatırladıklarından çok daha iyi hatırlama eğiliminde olduklarını açıklayan “Resim Üstünlüğü Etkisi” adı verilen bir kavram vardır.
Bir kafeye gittiğinizde menüde okuduğunuz yemek isimlerinin yanında o yemeğin resmini görmeniz tamamen o yemeğin imgesine karşı hassas olan beynimizi etkilemek amacıyla yapılan bir çalışmadır. Yani söz uçar, yazı kalır, resim etkiler.
Ama bu kartlarınızdaki kelimeleri resimlerle değiştirmeniz gerektiği anlamına gelmez. Kelime ve resmi bir arada kullanmanız çok etkileyici sonuçlara sebep olacaktır, deneyip görebilirsiniz.
- Zihinsel Bağlantılar Oluşturmak için Hatırlatıcı Objeler Kullanın
Diyelim ki, Periyodik Elementler Tablosunu öğrenmeye ve ezberlemeye karar verdiniz. Bu hem eğlenceli hem de baya yorucu bir olay ama kimya dersleri için birebir. O zaman flash kartları anımsatıcı cihazlar ya da objelerin çizimleri ile birlikte hazırlayalım.
Mesela, brom ve baryum elementlerini Breaking Bad dizisinden kolayca hafızamızda tutabiliriz. Çoğu kişinin bu elementleri diziden öğrendiğini düşünürsek bu yöntem baya işe yarıyor diyebiliriz. Dizinin her yeni bölümünü izlerken açılışta gördüğümüz BR ve BA element simgelerinin ne olduğunu öğrenmek için bir kez Google açan kişi muhtemelen bunu unutmaz.
Dilerseniz elementleri bir şeylerle ilişkilendirirken daha kişisel şeyler de kullanabiliriz. Bu yüzden resimlerinizi farklılaştırmaktan çekinmeyin. Çünkü en önemli şey sizin resimle metin arasındaki bağı kurabilmeniz, başkalarına mantıklı gelmese de olur.
- Kart Başına Sadece Bir Soru Yazın
Her karıt hazırlamadan önce bir soru düşünmeniz lazım. Diyelim ki Lale Devri için çalışmanız lazım ve sunum yapacaksınız. Öncelikle ana soruları kafanızda belirleyin:
Lale Devri nedir?
Lale Devri ne zaman olmuştur?
Lale Devri neden olmuştur?
Lale Devri nasıl bitti?
Bunlar akla gelen ilk ve basit sorular. Ama soruların basitliği sizin kafanızı karıştırabilir. En büyük yanılmanız, bilmediğiniz bir şeyi bildiğinizi sandığınızda gerçekleşir. Mesela Lale Devri’nin 1718 yılında başladığını biliyorsunuz ama sunum esnasında unuttuğunuz ilk şey bu olabilir.
Lale Devri’ni konu olarak çok fazla eğip bükebilirsiniz ama sanırım en kolay hatırlama yöntemi kağıda lale çizmek olacaktır. İmgeler çok kuvvetlidir ve beyinlerimiz daha önce gördüğümüz şeyleri tanımakta gerçekten iyidir.
- Karmaşık Kavramları Birden Fazla Soruya Ayırın
Bazı kavramlar veya fikirler tek bir soruda kapsanamayacak kadar karmaşık olabilir. Bu tür kavramların, flash kartlar kullanılarak iyi çalışılabilmesi için birçok soruya bölünmesi gerekir.
Mesela ele aldığımız Lale Devri konusuna bakalım. Lale Devri’nin sona ermesi Patrona Halil İsyanı ile gerçekleşmiştir ve bu bir isyan olarak kendi başına bir konudur. Bu nedenle Lale Devri nasıl bitti? kartına hazırladığımız 1730 Patrona Halil İsyanı cevabı da bir kart doğururur: Patrona Halil İsyanı neden çıkmıştır? ya da Patrona Halil İsyanı nedir?
Bu nedenle birbirleriyle alakalı konular için kartlar hazırlarken o konuları ayırıp tek tek ele almak daha iyi olacaktır.
- Okurken Cevaplarınızı Yüksek Sesle Söyleyin
Tek başınıza da flash kartlarla çalışabilirsiniz. Ama eğer bir arkadaşızla ya da bir aile bireyinizden yardım istediyseniz şunu yaşarsınız. Flash kartta gelen soruya yanlış cevap verdiğinizde karşınızdaki kişi size sesli bir şekilde doğrusunu söyler. O an farklı bir uyarılma yoluyla ynai sesle beyninize o cevap daha rahat yerleşir. Bu nedenle kartlarla çalışırken soruların cevaplarını duymak da önemlidir. Bununla birlikte, eğer bir arkadaşınız yoksa kendi kendinize yüksek sesle cevap verebilirsiniz.
- Flash Kartlarınızı Her İki Yönde de Öğrenin
Flash kartlarınızı okurken, her iki taraftan da incelediğinizden emin olun. Yani hem sorulan soruyu bilin hem de cevabı. Tek yönlü çalışırsanız kafanız karışabilir.
Umarız bu anti sıkıcı çalışma metodu işinize yarar ve eğlenirken öğrenmeye de başlarsınız. Diğer anti sıkıcı metotlar için takipte kalın.