Etkili Ders Çalışma Yöntemleri Nelerdir?
Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle beraber ders çalışma teknikleri konusu üzerinde duracağız. Ders çalışmaya başlayan hemen herkesin aklına bu soru gelir. Derslerdeki başarımızı doğrudan etkileyen ders çalışma yöntemlerini bilmemiz çok önemlidir. Eğer bu yöntemleri bilmezsek verimli bir şekilde ders çalışmamız çok zor olur. Bununla beraber zamanımızı da iyi kullanamayız.
Peki nedir etkili ders çalışma yöntemleri?
Ders çalışmaya başlamadan önce yapacağımız ilk şey hedeflerimiz açık bir şekilde belirlemek olacaktır. Hedeflerimizi belirlemek önümüzü görmemize yardımcı olur. Ayrıca ne kadar hedefin net ise o kadar hızlı hedefine ulaşırsın. Böylelikle hedeflerine ulaşıp bulunduğun alanda kısa bir sürede başarılı olabilirsin. İkinci olarak da derslerinize planlı bir şekilde çalışmamızın gerektiğidir. Bu konuda da kendimiz uygun bir ders çalışma programını ayarlayıp ona göre derslerimizi çalışmamız gerekir.
Ders Çalışma Programı
Ders çalışma programımızı hazırlarken bazı noktalara da dikkat etmeliyiz. Örneğin 40 dakika ders çalışmaya ayırdığımız zaman mutlaka 10 – 15 dakika da dersin sonunda mola vermemiz gerekir. Eğer saatlerce üst üste çalışırsak bir süre sonra beynimiz bilgileri almakta zorlanacak ve dersin verimliliği düşecektir. Aynı zamanda ders programımız günlük haftalık ve aylık bölümlere ayırıp bu bölümlerin sonra sonunda programımızı değerlendirmemiz gerekir. Bu değerlendirme sonucunda programda ihtiyaç halinde bazı bölümler üzerinde değişiklik yapmamız gerekir. Örneğin matematik dersinde sıkıntı yaşayan bir öğrenci yapacağı program matematik dersi ağırlıklı olması iyi olacaktır.
Diğer bir konu da zamanımızı iyi yönetmemiz gerektiğidir. Bu konuda ders çalışma programı bize çok yardımcı olur. Zamanımızı iyi yöneterek program dışına çıkıldığı zaman kısa bir sürede çalışmadığımız saatleri telafi etmemiz lazımdır. Yoksa zincirleme programdaki aksamalar sonradan derslerdeki başarımızı düşürür. Bu da ders çalışma motivasyonumuzun azalmasına neden olur. Bir diğer husus da derslerimizi mutlaka derste dinlemeye ve anlamaya çalışmamız gerektiğidir. Yapılan araştırmalar sonucunda dersi ders zamanı dinleyenler diğerlerine göre çok daha başarılı olurlar. Yani ders zamanı hayal kurmak ya da ders dışı başka şeylerle meşgul olmak derslerdeki başarımızı olumsuz etkiler.
Çok Tekrar
Daha sonra mutlaka dersimizi evde ya da başka bir yerde günlük tekrar etmemiz gerekir. Böylelikle öğrenilen konuların daha kalıcı olması sağlanır. Ayrıca derslerden önce de konuya hazırlanıp derslere gitmemiz derslerde konuya daha iyi odaklanmamızı sağlar. Öğrenciler okula gitmeden önce amaca yönelik derse hazırlıklı uygun çalışma yapmaları çok önemlidir. Ders çalışma yöntemlerinden geleneksel olan bir yöntem de yazarak yani not alarak çalışmaktır. Alınan notlar ve yazılar bilgilerin hafızamızda daha etkili ve kalıcı bir şekilde yerleşmesini kolaylaştırır. Yazılı hale getirilmeyen bilgiler çok çabuk unutulur.
Ayrıca not alırken renkli kalemlerle çalışmamız ve konunun önemine göre yazıları renklendirmemiz bilgiyi kısımlara veya gruplara ayırmamıza neden olduğu için öğrenmeyi daha hızlandırır. Ders çalışırken önemli konuları veya çalıştığınız konuları not tutun. Diğer konu ise; birden fazla dersi aynı anda çalışmamız derslerimizi olumsuz etkiler. Bu noktada derslerimizi farklı zaman dilimlerine yayarak tek derse tam odaklanmamız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca ders çalışmamızı engelleyen gürültülü ortamlardan uzak durmak ya da farklı etkenlerden izole olmamız gerekir. Bu konuda evde ders çalışma alanımızın olması ve bu alanın sade bir şekilde düzenlenmesi son derece önemlidir. Bir diğer nokta da mutlaka anlamadığımız konuların üzerinde durup bu konularda hocalarımıza ya da konuyu bilen arkadaşlarımıza sorular sorup onlardan destek almalıyız. Bunun yanında internet aracılığı ile anlaşılmayan konuları video ders şeklinde çalışabilirsiniz. Özetlemek gerekirse ders çalışma teknikleri başarımızı etkileyen önemli faktörlerdir. Bu noktada bilinçli bir şekilde derslerimize çalışmamız derslerdeki başarımızı olumlu bir şekilde yansıtacaktır. Bu noktada asla ümitsizliğe düşmememiz ve gayret ederek çalışmamız mutlaka sonuç verecektir.